Martin Tilrem: Et jentebarn

Litteraturhuset i Trondheim

Idèen til Martin Tilrems debutroman “Et jentebarn” oppstod under et historieseminar på NTNU i Trondheim. Seminarlederen var en del av forskningsprosjektet «Missing Girls in Historical Europe» og beskrev veldig billedlig hvordan en familie kunne kvitte seg med et spedbarn uten å bryte med kristen moral.

“Ved å sette et barn i en vinduskarm, for eksempel, slik at det ble sykt og deretter døde, ville det være Gud som tok livet av barnet, ikke dem. Jeg tenkte ganske umiddelbart at dette må jeg skrive om: for hvor desperate må man være for å velge vekk sitt eget barn?”

I Et jentebarn møter vi Aslak Broch. Året er 1814, og gutten har akkurat fylt atten år da representanter fra hæren kommer til gården og krever at han melder seg til tjeneste. Aslaks foreldre motsetter seg sønnens ønske om å dra. De har ofret for mye til å la ham dø i strid for en dansk konge. Aslak har derimot ventet på en slik mulighet hele livet, og trosser derfor foreldrene. I hæren blir Aslak for første gang kjent med gutter på sin egen alder. Hjemme på gården må foreldrene håndtere angsten for at sønnen skal dø.

Et jentebarn er historien om brorskapet mellom tre unge menn i krig, og om to foreldre som blir stående igjen alene med skyldfølelsen etter synden de utførte for å holde sønnen i live. Romanen har fått strålende anmeldelser både hos NRK, Morgenbladet, DN og Vårt Land. VG og Brønnøysunds Avis har gitt terningkast 6.

Vi møter den unge og lovende forfatteren i samtale med Guro Kulset Merakerås.

Sted: Sellanraa

Foto: Agnete Brun / Aschehoug

Kjøp biletter (litthustrd.hoopla.no)

Se mer fra Litteraturhuset i Trondheim